Dividende – Tot ce trebuie să știi despre plată și impozitare

Acționarii care au ales să înființeze o firmă se pot bucura de profitul încasat cu ajutorul unor dividende. În cazul firmelor mici aflate la început de drum se află de regulă sub tutela unui număr redus de persoane. Există, de asemenea și cazuri în care sunt implicați mai mulți acționari, atât interni, cât și externi.

Chiar dacă pare aparent simplu, procesul prin care se acordă dividendele implică numeroase informații și etape destul de complexe. Tocmai de aceea, afacerea ta va avea nevoie de o firmă contabilitate Cluj Napoca. De ce tocmai așa? Pentru că numai cu ajutorul profesioniștilor te poți asigura că sunt respectate cu rigurozitate detaliile juridico-economice. De asemenea, posibilele neînțelegeri sau nemulțumiri care pot apărea în rândul beneficiarilor vor fi evitate cu succes.

Există două tipuri de dividende și anume:

–          Sub formă de bani

–          Sub formă de acțiuni

Conducerea nu este obligată să ofere întreg profitul acționarilor. Sumele pot fi utilizate, de asemenea, și pentru dezvoltarea firmei.

Valoarea dividendelor este stabilită de Adunarea Generală a Asociaților. Întâlnirile membrilor se realizează cel puțin o dată pe an. În cazul în care intervin probleme și procesul este întârziat, firma va trebui să suporte plata dobânzilor.

Distribuirea sumelor se realizează de obicei după un criteriu foarte important: cota de participare a fiecărui acționar în firmă. Spre exemplu, dacă un beneficiar deține 20% din firmă, va primi 20% din totalul acțiunilor distribuite la data stabilită.

Există diverse modalități de distribuire a dividendelor:

–          Trimestrial – Se aplică în cazul firmelor care încasează profituri substanțiale sau listează acțiuni la bursă.

–          Periodic – Mai exact, la sfârșitul anului financiar, care se încheie de regulă pe 31 decembrie.

–          Doar în momentele alese de conducerea firmei – În asemenea situații, managerii pot acorda dividende doar în momentele oportune.

Cum se realizează impozitarea unor dividende?

Legea nr. 31/1990 orientează distribuirea de dividende din cadrul societăților comerciale.  Legea nr. 297/2004 însoțită de Regulamentul CNVM 1/2006 pentru firmele care și-au listat acțiunile la Bursa de Valori București (BVB).

Cadrul legal impune plata taxelor și impozitelor când este realizată plata dividendelor. Sunt vizate persoanele fizice sau juridice care au sau nu reședință pe teritoriul României.

Astfel, impozitul pe venit brut este de 5%. Însă, de curând au fost introduse alte obligații. Se impune astfel și o taxă de 10% pentru realizarea plății către asigurările sociale de sănătate.

Însă, în cazul plății taxei de 10% ar trebui îndeplinită o condiție esențială. Valoarea totală a dividendelor ar trebui să fie mai mare decât cea a 12 salarii minime brute pe economie. Cei care încasează doar dividende, fără a avea și alte tipuri de venituri sunt scutiți de impozitul către Casa de asigurări de sănătate. De asemenea, în cazul în care unul dintre beneficiarii firmei deține cel puțin 10% din acțiunile firmei, impozitul va fi egal cu 0.

Toate veniturile încasate din plata dividendelor trebuie declarate de Agenția națională de administrație fiscală. Un expert contabil Cluj Napoca te va ajuta în ceea ce privește organizarea și completarea documentelor necesare. De asemenea, el este cel care îți va fi de mare ajutor în ceea ce privește calcularea și distribuirea dividendelor. În astfel de situații este foarte importantă analizarea atentă a rapoartelor financiare și a felului în care s-a dezvoltat firma. Datorită experienței acumulate în domeniu, contabilii profesioniști pot modifica procesul de atribuire al dividendelor în funcție de obiectivele setate de conducere. De asemenea, pot gândi strategii în cazul în care apar probleme sau situații dificil de gestionat.

Apelează cu încredere la specialiști în domeniul contabil și bucură-te de o evoluție armonioasă din punct de vedere profesional!

Fii mereu la curent cu noutățile!