Firmă plătitoare de TVA – cum devine și de ce aspecte să ții cont?

În ultima vreme există tot mai multe întrebări despre firmă plătitoare de TVA. Înființarea unei firme implică numeroase resurse materiale, financiare, dar și temporale. De asemenea, aspectele de natură legislativă sunt la fel de importante pentru deschiderea și evoluția ulterioară a afacerii. Tocmai de aceea, este recomandat să apelezi la o firmă contabilitate Cluj Napoca pentru a te asigura că nu intervin probleme sau situații neplăcute. TVA-ul, spre exemplu, decide traiectoria cheltuielilor suportate pentru că impune firmelor plata impozitului pe consum. Totuși, tinerii antreprenori ar trebui să știe că firmele abia înființate nu sunt plătitoare de TVA, dar pot deveni cu trecerea timpului. Ar trebui analizate, de asemenea, câteva aspecte importante:

  • Domeniul de activitate – Fie că este vorba de prestări servicii, comerț sau activități combinate, ar trebui analizate cu atenție toate avantajele și dezavantajele. Analizează piața și principalele probleme cu care se confruntă competitorii tăi. Este esențial să îți creezi încă de la început un plan strategic în care să incluzi punctele forte și cele slabe ale afacerii tale.
  • Structura costurilor – Ar trebui analizate cu atenție costurile de producție și achiziție realizate pentru derularea activităților și dacă ele conțin sau nu TVA. Într-un asemenea mod, vei avea o perspectivă de ansamblu asupra rapoartelor financiare. Cifra de afaceri nu ar trebui să depășească 300.000 de lei.
  • Profilul clienților – Un alt element definitoriu care influențează plata TVA-ul este profilul celor cu care colaborezi. Pot fi beneficiari persoane fizice (vânzări către populație), întreprinderi mici (societăți neplătitoare de TVA) sau firme plătitoare de TVA.

De ce ai nevoie de servicii contabilitate Cluj pentru o firmă plătitoare de TVA?

Nimic nu se compară cu expertiza profesioniștilor, indiferent de situație. Tocmai de aceea, atunci când vine vorba de TVA, ar trebui să te consulți cu specialiști în domeniu. Cu ajutorul lor, vei căpăta o înțelegere complexă a felului în care decurg aspectele de natură legislativă. Tot ei îți vor fi de folos în găsirea unor soluții personalizate în funcție de domeniul în care ai ales să activezi. Astfel:

  •  În cazul prestărilor de servicii costurile nu conțin TVA sau ponderea celor care nu conțin TVA este semnificativă. Tocmai de aceea, este mult mai avantajos pentru firmă să  fie neplătitoare de TVA. Va putea intra pe piață cu un tarif competitiv. De asemenea, în cazul în care beneficiarii sunt persoane fizice sau societăți neplătitoare de TVA, beneficiile sunt și mai numeroase.
  •  În ceea ce privește micile magazine lucrurile stau altfel. Bunurile pe care le vând persoanelor fizice sunt achiziționate de cele mai multe ori de la societăți plătitoare de TVA. În momentul distribuirii produselor se va adăuga un adaos comercial și se va obține un preț de vânzare final care va fi afișat pe raft. În cazul în care deții o afacere mică și îți dorești să intri pe piața micilor magazine, este ideal să fii neplătitor de TVA. Prețurile practicate de firma ta vor fi mult mai avantajoase decât cele ale concurenței, ceea ce va reprezenta un plus.
  • Majoritatea firmelor din domeniul comerțului sunt plătitoare de TVA. Costurile de achiziție conțin, așadar TVA, iar principalii beneficiari sunt societățile plătitoare de TVA.  În astfel de cazuri firmele mici, neplătitoare de TVA, nu au niciun beneficiu.

 Firmele cu cifră de afacere mică și care colaborează cu beneficiari fizici pot opta, așadar pentru neplata TVA-ului. Pe de cealaltă parte, pentru firmele plătitoare de TVA și care încasează venituri mari să colaboreze persoane juridice.

Totuși, indiferent de mărimea și reputația pe care le prezintă firma ta este recomandat să apelezi la un expert contabil Cluj. Cu ajutorul său, vei putea obține rezultatele așteptate într-un timp relativ scurt.

Apelează cu încredere la cei mai buni și bucură-te de avantajele pe care le prezintă!