Tichete cadou – Când și cum se oferă angajaților?

Tichete cadou reprezintă alternativele ideale cu ajutorul cărora îți poți recompensa eficient angajații. Resursele umane reprezintă unele dintre cele mai importante elemente din componența unei firme. Cu ajutorul lor, afacerea ta poate experimenta o evoluție armonioasă și implicit o creștere substanțială a veniturilor încasate. Însă, în calitate de manager ar trebui să oferi în schimb recompense diverse pentru a influența pozitiv gradul de productivitate. Una dintre variantele indicate este oferirea unor bilete de valoare. Le poți utiliza pentru a marca celebrarea zilelor aniversare, sărbătorilor naționale sau momentelor de reușită în echipă. Însă, vei avea nevoie de un expert contabil Cluj Napoca pentru a gestiona eficient fiecare etapă aferentă procesului de acordare a tichetelor.

Angajații le pot folosi pentru achiziționarea unei game diversificate de produse precum:

–          Electrocasnice

–          Obiecte de mobilier

–          Produse alimentare

–          Servicii turistice

Sunt oferite pe suport de hârtie și sunt valabile numai dacă prezintă numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă. Ar trebui să cuprindă următoarele mențiuni:

–          Numele şi adresa emitentului

–          Valoarea nominală a tichetului cadou pe care o poți stabili în funcție de competența angajatului sau resursele financiare de care dispui.

–          Perioada de valabilitate a utilizării biletului de valoare;

–          Spaţiu pentru înscrierea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul cadou;

–          Spaţiu destinat înscrierii datei şi aplicării ştampilei unităţii la care tichetul cadou a fost utilizat.

Pentru un plus de funcționalitate și confort poți opta pentru alternativele electronice. Și în asemenea cazuri va fi nevoie de inserarea datelor emitentului și ale salariatului. Însă, stocarea informațiilor se poate realiza mult mai ușor. În plus, în cazul pierderii, datele se pot recupera mult mai repede.

Câte tipuri de tichete cadou există?

Există o gamă diversificată de tichete cadou pe care le poți oferi cu ocazia evenimentelor importante de la nivelul firmei. Din punct de vedere fiscal se disting două categorii:

a.     Tichete cadou oferite angajatilor Sunt neimpozabile și nu fac parte din baza de impozitare lunară a contribuțiilor sociale. Singura condiție este ca valoarea biletelor să fie sub 150 de lei pentru fiecare persoană în parte cu ocazia:

●     Paștelui, Crăciunului și altor sărbători similare ale altor culte religioase. Tichetele se pot oferi atât salariaților, cât și copiilor minori din familie.

●       Zilei de 8 martie. În astfel de cazuri, toate angajatele vor primi bonuri cadou.

●  Celebrării zilei de 1 iunie. Vor fi acordate bilete copiilor minori din familiile angajaților.

În cazul în care suma oferită depășește 150 de lei se reține impozit și de asemenea este cuprinsă în baza de impozitare lunară a contribuțiilor sociale obligatorii.

b.     Tichete cadou oferite persoanelor care nu au calitatea de salariați – Pot fi acordate tichete cadou şi altor categorii de beneficiari care se ocupă de gestionarea eficientă a campaniilor de marketing sau studiilor de piață. În astfel de situații impozitarea este obligatorie.

Poți oferi bilete de valoare angajaților dacă firma ta este:

–          Societate comercială

–          Regie autonomă

–          Societate sau companie națională

–          Instituție din sectorul bugetar

–          Unitate corporatistă

Tichetele pot fi oferite, de asemenea, și de persoanele fizice autorizate care încadrează personal pe bază de contract individual de muncă.

Beneficiarii sumelor cadou acordate vor fi cu siguranță surprinși plăcut. Însă, ar trebui să acorzi o atenție deosebită detaliilor juridico-economice și de natură organizatorică. De cele mai multe ori pot interveni probleme diverse, care pot aduce numeroase pagube procesului de evoluție al firmei. Tocmai de aceea, ajutorul specializat este cea mai indicată opțiune, indiferent de situație.

Alege cu încredere servicii salarizare Cluj Napoca și bucură-te de expertiza profesională a specialiștilor!